გაყინვის პროცესში საკვების ტენიანობა კრისტალებად იქცევა და ამის გამო უჯრედის კედლები ნადგურდება. შედეგები აშკარად ჩანს ზოგიერთი პროდუქტის გაყინვის შემდეგ – იდეალურად შენახულის ნაცვლად, პროდუქტი პიურეს მსგავსი ხდება.
ნახეთ, ტოპ 20 პროდუქტი და კერძი, რომლებიც არ უნდა გაყინოთ:
იოგურტი (იყოფა და უგემური ხდება);
არაჟანი (შრატი გამოიყოფა);
მაიონეზი;
რძე (კარგავს გემოს და შეიძლება დაიწყოს დაშლა);
ყველის რბილი ჯიშები (კარგავს გემოს).
რისი შენახვა არ შეიძლება საყინულეში მზა კერძებიდან:
მაკარონი (კარგავს გემოს და გარეგნობას);
ჟელეები და კერძები, რომლებიც შეიცავს ჟელატინს;
კრეკერი (აღარ იქნება ხრაშუნა);
კერძები მაიონეზით, იოგურტით, არაჟანით, ფეტა ყველით ან რბილი ყველით;
რძის ან ყველის სუპები.
თუ ჟელატინის შემცველ კერძებს საყინულეში მოათავსებთ, მაშინ გალღობის შემდეგ შესაძლოა მხოლოდ სქელი სითხე დაგრჩეთ.
რატომ არ შეიძლება თევზისა და ხორცის ხელახლა გაყინვა
როდესაც თევზი ან ხორცი უკვე გაყინულია სწორად (გაყინვისას უნდა დატოვოთ მაცივარში), მაშინვე უნდა მოხარშოთ. უმჯობესია არ გადადოთ მომზადება და გაყინვის შემდეგ ეს პროდუქტები ისევ საყინულეში არ ჩადოთ, რადგან მათში შეიძლება გამრავლდეს სხვადასხვა ბაქტერია, რამაც შეიძლება ზიანი მიაყენოს ადამიანს.
რომელი ბოსტნეული არ უნდა გაყინოთ: გოგრა, კიტრი, პომიდორი, კარტოფილი, ბადრიჯანი.
რომელი ხილი არ უნდა გაყინოთ: ვაშლი, ნესვი, საზამთრო.
რომელი მწვანილი არ უნდა გაიყინოს: სალათის ფურცლები და რუკოლა. გარდა ამისა, თეთრი კომბოსტოს ფურცლები არ უნდა მოათავსოთ საყინულეში.
კომენტარები