ასკილი, რომელსაც უწოდებენ ველურ ვარდს, ეკუთვნის ვარდისებრთა ოჯახის ბუჩქებს. მას აქვს ბევრი სასარგებლო თვისება, რომელიც გავლენას ახდენს ორგანიზმში ბევრ პროცესზე.
ასკილი არის რეკორდსმენი C ვიტამინის შემცველობით, რომელიც შეიცავს ლიმონზე რამდენჯერმე (426 მგ 53 მგ 100 გ-ზე) მეტი რაოდენობით. ეს ნაყოფს შესანიშნავ საშუალებად აქცევს გაციების პროფილაქტიკისთვის. ასკილი ასევე შეიცავს K ვიტამინს, რომელიც ხელს უწყობს სისხლის ნორმალურ შედედებას და ძვლების მინერალიზაციას და ვიტამინ E-ს, რომელიც ასტიმულირებს ჰემოგლობინის სინთეზს და ხელს უშლის დაბერებას. ასკილს მშვენიერი წითელ-ნარინჯისფერი ელფერი აქვს პიგმენტების ლიკოპენისა და ბეტა-კაროტინის წყალობით – ისინი პასუხისმგებელნი არიან თვალის ჯანმრთელობაზე და აუმჯობესებენ კანის მდგომარეობას.
მდიდარია ასკილის მინერალური შემადგენლობაც. შეიცავს კალიუმს, კალციუმს, რკინას, მაგნიუმს, ფოსფორს, მანგანუმს, სპილენძს და თუთიას.
ასკილი აუმჯობესებს ნივთიერებათა ცვლას, აძლიერებს იმუნურ სისტემას, ახდენს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ნორმალიზებას, არეგულირებს სისხლში ქოლესტერინის დონეს, ამაგრებს ძვლებსა და ხრტილებს, აქვს ჭრილობების სამკურნალო და შარდმდენი მოქმედება. ეს არის შესანიშნავი რუსული ჩანაცვლება ყველაზე პოპულარული სუპერპროდუქტებისთვის – გოჯი კენკრა და აკაი.
დღეს ასკილს სხვადასხვა ფორმით იყენებენ: ნაყენი, წვენები, ფარმაცევტული ნახარში, ჩაი. ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარულია კენკრის ნაყენი. კარგად გარეცხილ კენკრას უნდა დაასხათ მდუღარე წყალი და გააჩეროთ მინიმუმ ორი საათი, დალევამდე შეგიძლიათ დაუმატოთ თაფლი. ეს სასმელი გააძლიერებს ორგანიზმის დაცვას, აღმოფხვრის შეშუპებას, შეამცირებს არტერიულ წნევას და დაეხმარება ხველას.
კომენტარები