![](http://media.adams.ge/wp-content/uploads/2023/01/Untitled-2.jpg)
გერმანიაში ჩატარებულმა ექსპერიმენტმა აჩვენა, რომ თვითმფრინავში ალკოჰოლის მიღება საშიშია.
ბევრი მგზავრი სიამოვნებით სვამს ერთი ან ორი ჭიქა ღვინოს გრძელი ფრენების დროს. მკვლევართა ჯგუფმა გადაწყვიტა შეემოწმებინა მათი ვარაუდი, რომ ეს არის საკმაოდ მავნე ტიპის „საძილე აბი“. მაგრამ აღმოჩნდა, რომ ჯანმრთელობისთვის ზიანი იმაზე მეტი იყო, ვიდრე ისინი მოელოდნენ.
ექსპერიმენტში მონაწილეობდა 18-40 წლის ასაკის 48 ჯანმრთელი მოხალისე. ექსპერიმენტი ჩატარდა არა რეალურ თვითმფრინავში, არამედ დაბალი ატმოსფერული წნევის სიმულაციაში წნევის პალატაში, როგორც დიდ სიმაღლეზე ფრენისას.
ექსპერიმენტის დროს მეცნიერებმა გამოსცადეს, თუ როგორ მოქმედებს ალკოჰოლის დალევა სხეულზე. კერძოდ, გაიზომა სისხლის ჟანგბადით გაჯერების დონე, პულსი და სხვა მნიშვნელოვანი მაჩვენებლები.
ექსპერიმენტმა აჩვენა, რომ ადამიანებში, რომლებსაც თვითმფრინავში ალკოჰოლის დალევის შემდეგ დაეძინათ, მათ სისხლში ჟანგბადის დონე საშუალოდ 85%-მდე დაეცა, თუმცა 90%-ზე დაბალი მაჩვენებელი მედიცინაში საგანგაშოდ ითვლება. ამ სუბიექტების გულისცემა გაიზარდა საშუალოდ 88 დარტყმამდე წუთში სისხლში ჟანგბადის დაბალი დონის კომპენსაციის მიზნით.
შედეგად, ექსპერიმენტის ავტორები მივიდნენ დასკვნამდე, რომ ჰაერში ყოფნისას ალკოჰოლის მიღება იწვევს არტერიული სისხლის ჟანგბადის დაქვეითებას. ამან შეიძლება გამოიწვიოს გულის ან ფილტვის მდგომარეობის სიმპტომების გაუარესება ასეთი პირობების მქონე ადამიანებში.
კვლევის ავტორებმა ხაზგასმით აღნიშნეს, რომ ალკოჰოლის უფრო მაღალი დოზები არამარტო ზრდის უარყოფით ეფექტებს, არამედ ზრდის ჯანმრთელობის მწვავე პრობლემების რისკს, მათ შორის ფრენის დროს გადაუდებელ სამედიცინო დახმარებას.
კომენტარები